Motion

Gillar du att spela tennis eller golf? Är det bästa du vet att jogga, yoga eller simma? Toppen! En stomi behöver inte hindra dig från att hålla dig i form.

Efter att ha rådgjort med vårdpersonalen kan du ta upp de flesta typer av idrott och träning du höll på med före operationen. De enda eventuella undantagen är kontaktsporter (boxning, brottning och fotboll) eftersom det finns risk att stomin skadas av hårda slag och stötar.

Det finns stomiopererade som deltar i tävlingar i långdistanslöpning, är tyngdlyftare, skidåkare, simmare och ägnar sig åt många andra idrotter på amatör- och proffsnivå. Om du inte tränade före operationen är det hög tid att du sätter igång.

Här är några tips för när du börjar med träning och fysisk aktivitet igen:

  • Börja långsamt och träna i din egen takt. Det tar lite tid för bukmusklerna att läka efter operationen. Vårdpersonalen kan tala om när och hur du kan börja träna igen.
  • Välj en aktivitet du tycker om och som passar in i ditt schema minst tre gånger i veckan, i minst 30–60 minuter per gång.
  • Träningen känns bäst om du tömmer påsen innan. Var också noga med att hudskyddsplattan har suttit på i minst en timme innan du utsätter den för vatten eller ägnar dig åt någon aktivitet som gör att du svettas.
  • De flesta stomibandage är vattentäta – till och med för simning.
  • För simmare: täck ventilen på luktfiltret för att förhindra att det kommer in vatten i påsen. Du kan ta bort skyddet när du är torr igen.
  • Vill du slappna av i bastun eller bubbelpoolen? Inga problem, så länge vårdpersonalen har gett dig klartecken. Du kan fästa vattentät tejp runt hudskyddsplattan för att skydda häftan. Kontrollera förseglingen med jämna mellanrum.

Rob Hill är ett exempel på en person som tar träning med stomi på allvar. Från början kunde Rob knappt gå uppför en trappa. Men han lyckades bli den första personen med Crohns sjukdom och stomi som besteg de sju topparna (de sju kontinenternas högsta toppar) under bara åtta årA.

Läs mer om Robs äventyr och andra inspirerande berättelser. Eller lägg till dina egna i gå med i me+, vårt nätbaserade diskussionforum för alla med stomi.