Trots den fysiska förändringen är du fortfarande samma människa som före stomioperationen.

Under de första månaderna efter operationen kan det hända att du oroar dig för vissa saker medan du anpassar dig till att leva med en stomi. Oron är begriplig och helt normal.

Här följer svar på några vanliga frågor. Om det finns andra saker du funderar över rekommenderar vi att du vänder dig till din läkare eller stomiterapeut.

Kommer jag att kunna ägna mig åt sporter och aktiviteter jag är intresserad av?

Du kan – och bör – hålla dig aktiv. Om du inte tränade före operationen är det här ett utmärkt tillfälle att sätta igång! Med klartecken från vårdpersonalen  kan du delta i de flesta sporter och aktiviteter. Enda undantaget är kontaktsporter (t.ex. boxning, brottning och fotboll) eftersom det finns risk att stomin skadas.

Kommer påsen att läcka?  

Den hållbara filmen i stomipåsarna  är konstruerad för att minimera läckage. Men en regelbunden rutin för påsbyte med kontroll av att påsen sitter fast ordentligt på kroppen (för endelsbandage) eller hudskyddsplattan (för tvådelsbandage) minskar förstås risken för läckage.

Kommer påsen att lukta illa?

De material som används i  stomipåsar är utvecklade för att förhindra lukt. Men det finns några extra säkerhetsåtgärder du kan använda för att minska risken för dålig lukt. Välj en påse med kolfilter som tar bort lukten från luft som kommer ut ur påsen. Anpassa kosten genom att äta så lite som möjligt av mat som ger ökad risk för lukt eller gasbildning. Du kan också använda ett medel som motverkar lukt i påsen.   

Det är också viktigt att komma ihåg att pinsamma ljud och lukter då och då kommer från kroppen på alla människor. Låt inte rädsla för vad som kan hända hindra dig från dina dagliga aktiviteter.

Kommer jag att kunna ha sex?

Stomin   betyder inte att ditt sexliv är slut. Med öppenhet och tillit kan du ha ett meningsfullt och tillfredsställande sexliv.

Det är normalt att känna sig generad över kroppens förändring. Berätta för din partner hur du känner och lyssna på hans eller hennes funderingar. Se till att din partner har klart för sig att sex inte skadar din stomi. Med tid, förståelse och en positiv inställning kommer ni att kunna njuta av en sexuell relation som är till glädje för er båda. Fler tips om sex och samlevnad:, klicka här.

Vad ska jag säga till mina vänner och kollegor om stomin?   

Det är alltid ett stöd att ha vänner kring sig man kan lita på, särskilt medan du återhämtar dig efter operationen. Men många som har en stomi tycker att det är genant att berätta det för vänner, familj och kollegor.

Du avgör givetvis själv för vilka du vill berätta om din stomi. Du behöver inte berätta om du inte känner dig bekväm med det. De du inte själv berättar det för kommer aldrig att märka det. Men vi rekommenderar att du är öppen mot dina närmaste. Stöd från människor du litar på hjälper inte bara dig utan även dem medan du anpassar dig till ditt nya liv.

Måste jag köpa nya kläder?

Eftersom stomipåsarna är konstruerade för att ligga plant mot kroppen syns de inte under de flesta plagg. Därför behöver du inte köpa nya kläder. Du behöver inte ens speciella underkläder. Påsarna går att bära antingen innanför eller utanpå vanliga underkläder.

När det gäller valet av kläder så bör du tänka på följande för ökad komfort:       

  • Om stomin sitter vid eller nära midjan ska du försöka undvik tryck från byxor eller bälten som sitter åt i midjan     
  • Om du vill ha på dig strumpbyxor, se till att de är mjuka och elastiska (du ska alltså undvika strumpbyxor med  "control top" som håller in magen)     
  • Män som använder stödjande sportkalsonger när de idrottar tycker att det känns bättre att gå upp en storlek     
  • När det gäller badkläder finns det inga regler. Men för kvinnor kan det kännas bättre med en hel baddräkt och män kan föredra badbyxor i boxermodell