Veckorna efter stomioperationen.

Medan du är på sjukhuset får du lära dig sköta stomin.

Stomiterapeuten kommer att hjälpa dig hitta rätt hjälpmedel och bandagesystem för dina behov. Du bör få tillräckligt med produktprover för att få ett begrepp om olika typer av bandage och kunna avgöra vilket som passar dig bäst. Kontakta din stomiterapeut om du eller din vårdgivare har problem med det material du fått.

Du bör känna till att stomin krymper under de första månaderna efter operationen. Stomiterapeuten kan hjälpa dig anpassa bandaget efter det. Om storleken på din mage ändras (t.ex. på grund av graviditet, viktnedgång, viktuppgång eller träning) kan du behöva ha ett bandage med en annan storlek.

Frågor du kan vilja ställa

Efter operationen kan det hända att du har många olika frågor: om kost, klädsel, att börja jobba igen, sex och samlevnad och annat. Nedan finns en lista med frågor du kan vilja ställa till vårdpersonalen innan du lämnar sjukhuset eller i samband med besök efter operationen:

  • Min stomi ser stor ut. Kommer den alltid att ha den här storleken?
  • Vem ska jag berätta om min operationen för?
  • Hur aktiv kan jag vara efter operationen?
  • Ska jag bada och duscha med påsen på? Behöver jag använda specialtvål?
  • Kommer påsen att lukta? Hur kan jag motverka lukt?
  • Hur många gånger om dagen kommer jag att behöva tömma påsen?
  • Hur tömmer jag en tömbar påse på rätt sätt?
  • Hur länge kan jag använda en produkt mellan bytena?

Komma hem från sjukhuset

Att lämna sjukhuset är ett stort steg och det kan vara oroande för den som har fått en ny stomi. Det är normalt att känna sig nervös för att leva med en stomi, men det är också viktigt att komma ihåg att du inte är ensam.

 

Det kan hända att du kommer på många frågor under dagarna och veckorna efter operationen. Under den tiden kan det också hända att du känner dig deprimerad, nedstämd eller arg. Du kan känna dig frustrerad innan du blir bekväm med ditt bandagesystem. Allt detta är helt normalt.

Kontakta din stomiterapeut för hjälp och uppmuntran. Du kan också kontakt ConvaTecs kundservice med produktrelaterade frågor, eller om du bara behöver försäkra dig om att du gör rätt.