5 goda kostråd för dig som nyligen fått stomi

Artiklar om stomi

Rosa Kost-traning.jpg
Dark Purple Expertsvar.jpg
Ut och njut på restaurang_jay-wennington.jpg

Livet med stomi behöver inte innebära några större begränsningar när det gäller Members kosten. Det räcker att följa vissa få enkla regler för att kunna njuta av samma goda mat som tidigare.

 

Det stämmer inte att stomiopererade behöver särskild kost. Däremot är välbalanserade och varierade måltider det bästa även för stomipatienter. Man bör dock ta hänsyn till vissa råd för att undvika eventuella besvär.

1. Inför nya produkter gradvis

Viktigast är dina egna känslor och erfarenheter. Varje kropp är unik och reagerar individuellt på olika livsmedel. Det kommer ta lite tid innan du upptäcker vilka produkter som passar dig bättre och vilka som inte längre är så bra. Därför ska du införa nya produkter i dieten försiktigt och vara särskilt uppmärksam hur kroppen reagerar på dem.

2. Regelbundna måltider

För de flesta är det självklart att äta på regelbundna tider men det bör ändå nämnas. Det är en grundläggande princip för hälsosam kost och stomiopererade behöver följa den mer noggrant än många andra. Matsmältningssystemet fungerar bättre om vi inte belastar det med stora mängder mat med oregelbundna mellanrum. Det är bättre att följa principen: mindre och oftare.

3. Rätt mängd vätska

Se till att kroppen får tillräckligt med vätska. Detta är särskilt viktigt för personer med urostomi. Efter en sådan operation ökar urinproduktionen och det är viktigt att se till att bibehålla kroppens vätskebalans.

4. Tugga noggrant

Maten bör tuggas noggrant för att inte stressa matsmältningssystemet. Det är mycket viktigt, särskilt för personer med ileostomi, och speciellt under den första tiden efter operationen. Krumtarmen (ileum) är mycket smal och stora bitar av fiberrik mat kan orsaka tarmobstruktion, blockering av tarmen. Se därför till att du tuggar och fördelar maten i mycket små bitar.

5. Vitamintillskott

Efter stomioperationen kan absorptionsförmåga för enskilda näringsämnen vara begränsad. Ibland är det nödvändigt att komplettera kosten med vitaminpreparat. Rådgör med din läkare om kosttillskott är lämpligt för dig och ta reda på vilken form av sådana preparat som är bäst för dig.