Trodde maken skulle lämna – så fick hon tillbaka tilltron

Artiklar om stomi

Pink Sjalsliv.jpg
Dark Purple Expertsvar.jpg
Trodde maken skulle lämna_GettyImages-544514233.jpg

Psykologen Maria Malmurowic berättar om en patient som var rädd att bli lämnad av sin man efter stomioperationen.  – Det är omöjligt att tro att andra ska acceptera våra brister, om vi inte kan acceptera oss själva, säger hon.

 

En ung mamma, 22 år gammal, som varit gift i tre år hamnar hos en psykoterapeut på grund av ett nervsammanbrott strax efter operationen.

– Hon är helt knäckt. Knappt har hon påbörjat sitt liv innan hon får uppleva dessa traumatiska omständigheter, något som sällan drabbar så unga personer.

Trodde inte maken skulle acceptera

Hon tror inte att hennes man ska stå kvar vid hennes sida. Hon har inte hunnit diskutera beslutet om operationen med honom.

– Själv kan hon inte acceptera svårigheten, så hon tror inte att hennes make skulle kunna acceptera hennes tillstånd. Det är omöjligt att tro att andra ska acceptera våra brister, om vi inte kan acceptera oss själva. Så hon har väldigt svårt att tro honom, när han hävdar att stomipåsen inte påverkar hans uppfattning om henne som hustru, mamma och sexpartner.

Lyckligtvis ger psykoterapin ett positivt resultat.

– Självklart kommer inte alla par helskinnade genom den här sortens erfarenheter. Många relationer klarar inte av påfrestningen och krackelerar på grund av allvarliga sjukdomar eller funktionshinder. I detta fall kan paret dock tack vare starka band och psykologisk hjälp ta sig vidare och inse att livet med stomi är lika värdefullt som före sjukdomen, säger Maria Malmurowic.