”Frun lämnade honom trots stomin – inte på grund av den”

Artiklar om stomi

Dark Purple Expertsvar.jpg
Frun lämnade honom trots stomin GettyImages-661611342_1340x652.jpg

Det är sällan som stomi orsakar att ett förhållande faller sönder. Däremot kan de fungera som katalysator ibland, menar psykologen Maria Malmurowic. – Stomi är verkligen inte en lotterivinst, men den är inte heller slutet på alla drömmar, säger hon.

 

Så var fallet med en 45-årig man som gick till en terapeut med en djup depression, övertygad om att hans fru lämnade honom på grund av stomi.

– Under långvarig psykoterapi kom det fram att orsaken egentligen var hans otrohet under två år före operationen. Frun lämnade honom trots stomin, inte på grund av den, säger psykologen Maria Malmurowic.

Detta är ett exempel på hur en stomi kan fördröja att ett äktenskap faller sönder under sjukdom och återhämtning. Men efter ett tag kommer gamla psykologiska sår och olösta problem tillbaka.

– Då är problemen ännu svårare att hantera eftersom mannen hade det svårt, klagade och förväntade sig mer än vad en utmattad och missmodig maka kunde erbjuda.

Det är i regel inte stomipåsen som gör att relationen spricker, det är de tidigare problemen och bristande självkänsla hos patienten.

Finns hjälp att få

Det händer ibland – men mycket sällan – att äktenskap faller sönder på grund av just stomi. Men då finns det hjälp att få. Om stomin bygger en negativ bild av dig själv, kan psykologisk hjälp behövas.

– Du som patient ska veta att du inte är ensam med sjukdomen. Det kan visa sig att operationen förvärrade en redan dålig självkänsla. Hur som helst ger terapi dig en chans att vänja dig vid din nya kropp och förbättra ditt välbefinnande.

Om din partner också behöver hjälp, finns parterapi som alternativ för att lösa problem tillsammans och kunna gå vidare.

– Stomi är verkligen inte en lotterivinst, men den är inte heller slutet på alla drömmar. Den undergräver inte alla planer, bara förändrar dem en aning.