Guide: Så väljer du ett stomiförband som passar just dig

Artiklar om stomi

Purple Omvårdnad.jpg
Dark Purple Expertsvar.jpg
Så väljer du et stomiförband_GettyImages-175497396_1340x652.jpg

När det är dags att välja stomiförband är det stomiterapeuten som hjälper till att hitta rätt. Val av stomipåse och tillbehör sker individuellt för varje patient.

 

– På sjukhuset förbereder stomiterapeuten patienten för egenvård och hjälper till med att välja rätt stomiförband, säger stomiterapeut Barbara Bula.

Vad ska man främst tänka på?

– Vid val av stomiförband bör särskild uppmärksamhet ägnas åt vilken typ av stomi det är, dess form, storlek och placering. Man behöver också tänka på vilken utsöndring som kommer från stomin och hudkänsligheten runtom stomin. Förmågan att manuellt hantera utrustningen spelar också en viktig roll, liksom livsstil. Sen handlar det också om individuella preferenser och tillgång till påsar och tillbehör, säger Barbara Bula.

I dag är stomiförband av mycket god kvalitet och måste uppfylla vissa kriterier. Den ska ge tillräckligt skydd för huden, ge en känsla av trygghet och diskretion.

– Dessutom ska den vara funktionell. Utrustningen ska vara vattentät, mjuk och helst inte prassla. Oftast är den beigefärgad. Den ska hålla tätt med ett lämpligt filter och praktiskt fäste, förklarar hon.

Öppna och slutna påsar

Beroende på stomityp använder man förslutningsbara eller öppningsbara påsar.

– Det finns förslutna påsar för patienter med kolostomi i tjocktarmen. Öppningsbara påsar med lås används vid ileostomi i tunntarmen. Det finns också öppningsbara påsar som avslutas med en kran, avsedda för patienter med urostomi, det vill säga när urinvägen förlagts utanpå buken, säger Barabara Bula.

Ska man ha stomipåse i en del eller två delar?

– Stomiförband i ett stycke, det vill säga påse tillsammans med tejp, föredras av patienter med kolostomi, som byter stomiutrustning varje dag. De är oftast aktiva, arbetande människor.

Barbara Bula förklarar att tvådelat stomiförband, en stomiplatta med en vidhäftande påse, används av patienter med ileo- och urostomi.

– Sådan stomiutrustning skyddar huden bättre runt stomin från irriterande tarminnehåll, som innehåller magsyror, pankreaskoncentrat och urin, säger hon.

Läkande egenskaper

Denna typ av förband blir kvar längre på magen, eftersom stomiplattan byts med några dagars mellanrum, ungefär var tredje eller fjärde dag.

– Det finns stomivårdsprodukter på marknaden som skyddar huden runt stomin. Exempelvis tätande och läkande kräm som återställer irriterad hud och förhindrar läckage av tarminnehållet under stomiplattan. Den används också för att fylla ojämnheter på huden, som postoperativa ärr och veck.

Stomiplatta, elastisk ring och fläns tillverkas av plastmaterial som skyddar huden runt stomin, har läkande egenskaper och häftar väl till huden.

– Den irriterar inte huden, framkallar inte allergi och absorberar fukt samt bibehåller hudens pH, säger Barbara Bula.