Stomi blev räddningen efter Hannas svåra förlossningsskada
Artiklar om stomi
Efter en svår förlossningsskada fick Hanna Öhman stomi och allt blev genast lättare. Humor och öppenhet är viktigt för att komma vidare, menar hon.
– Det hjälper att ha en ”ta mig som jag är-attityd”, säger hon.
För sju år sedan drabbades Hanna Öhman av den svåra förlossningsskadan sfinkterruptur som innebär att kvinnan spricker hela vägen från slidan till ändtarmen under förlossningen. I Hannas fall förvärrades situationen då det dröjde länge innan läkarna insåg vad som var fel. Förutom sfinkterrupturen hade hon dessutom fått ett hål i tarmen som orsakade avföringsläckage som bland annat kunde ta sig in i blodet. Efter närmare 30 operationer och flera års rädsla för att bajsa ner sig på stan fick hon 2012 förslaget om en stomioperation.
– Min första känsla var chock och jag tänkte ”aldrig i livet!” Sedan gick jag hem och grinade i två dagar, minns Hanna från dagen då läkarna presenterade förslaget.
Men efter att ha funderat ett tag insåg hon att livet faktiskt kunde bli bättre än den tillvaro hon hade då – en vardag fylld med oro för att inte veta när hon skulle behöva en toalett akut. Hon fick använda blöja, läckte från ändtarmen och fick alltid ha ett ombyte i väskan, vilket skapade en enorm psykisk press. Hon insåg även ganska snart, genom att vara öppen med sin situation, att det faktiskt var flera i hennes närhet som var stomiopererade.
Kändes bra efter tre veckor
När hon till slut beslutade sig för att genomföra stomioperationen hade läkarna ändrat sig. Nu ansåg de att stomi borde vara den absolut sista utvägen eftersom det är ett så avancerat ingrepp. Men Hanna hade fått nog av misslyckade operationer som dessutom gjorde att hålet i tarmen bara blev värre. Hon kämpade vidare, och efter två år fick hon sin vilja igenom. Trots att hon då kände sig redo för ett liv med stomi tog det självklart tid att vänja sig.
– De två första veckorna var jättejobbiga. Att byta påse är ju inte så kul och jag var orolig för att min man skulle bli äcklad och ta avstånd, säger Hanna.
Men hennes man Adam har varit otroligt förstående. Inget är förändrat i deras relation – om något har det fört dem närmare varandra.
– Han vill vara insatt för att kunna hjälpa mig om jag skulle bli sjuk. Min dotter Selma är också intresserad och vill hjälpa till. Men det är skönt att kunna byta påse själv, säger hon.
Tre veckor efter operationen kändes det relativt bra – Hanna började känna att hon fick livet tillbaka. Innan stomin hade hon känt sig handikappad eftersom hon behövde planera allt, men i dag är det lättare att resa och åka på utflykter med dottern utan rädslan för att bajsa ner sig. Att vara öppen och orädd har varit en viktig del, både i att hantera livet efter förlossningsskadan och stomioperationen. På sin blogg och i podden ”Underlivet och livets under” delar hon sin vardag och kampen tillbaka till ett friskt och sunt liv.
– Det hjälper att ha en ”ta mig som jag är-attityd” – jag har delat bilder på mig själv i bikini där stomipåsen syns, berättar Hanna.
Många har hört av sig
Hennes öppenhet har hjälpt andra i samma situation – många kvinnor har hört av sig och tackat henne för att de nu vågar vara mer öppna med sin stomi. Humor har också varit viktigt, både för att klara av omställningen efter operationen och även jobbiga situationer som kan uppstå i vardagen, till exempel på jobbet.
– Eftersom jag inte kan kontrollera mina gaser händer det att jag lägger av en riktig brakare under möten. Sådant måste man kunna skratta åt och våga säga som det är, säger hon.
Men för Hanna känns förlossningsskadan jobbigare än stomipåseoperationen. Hon har fortfarande ont och känner sig besviken på sig själv att hon inte insåg hur allvarlig skadan var innan det gått så långt.
– Jag har lärt mig massor längs vägen, men kanske viktigast av allt att lyssna på min egen kropp och magkänsla när något inte känns rätt, säger Hanna.
Hannas tips till dig som lever med stomi
1. Var inte rädd
Känn på påsen när du byter och prova dig fram tills du hittar ett bandage som känns rätt för dig.
2. Våga vara öppen
Berätta för din omgivning om stomin, även om det känns svårt. Då blir det lättare att själv acceptera din situation.
3. Försök att se det humoristiska
Livet blir lättare att hantera om du kan fnissa åt dig själv när du lägger av en brakfis på jobbet eller ute på stan.