Experten: Så ansöker du om ersättning för din stomi

Artiklar om stomi

Dark Purple Expertsvar.jpg
spargris_1340x652.jpg

Har tillvaron blivit dyrare sedan du fick din stomi? Då kan du ansöka om ersättning hos Försäkringskassan. Bland annat för specialkost, tvättmaskin – eller för att du behöver äta mer. Så här gör du för att ansöka om ersättning.

 

Livet kan förändras på många sätt av en stomioperation. Det kan vara så att du inte kan äta som vanligt, att du behöver sy om dina kläder eller har större resekostnader. Om förändringarna blir kostsamma för dig kan det vara värt att söka ersättning hos Försäkringskassan.

Sedan den 1 januari i år ersätts det som hette handikappersättning med merkostnadsersättning, men om du redan har handikappersättning kan du behålla den under en övergångsperiod.

– Skillnader mellan handikappersättning och merkostnadsersättning är att merkostnadsersättningen är en renodlad kostnadsersättning, vilket betyder personens hjälpbehov inte beaktas som det tidigare gjorts i handikappersättningen, förklarar Ulrika Wahlberg, områdeschef med ansvar för merkostnadsersättningen på Försäkringskassan.

Så ansöker du

Du behöver få ett läkarutlåtande från din läkare som innehåller både din sjukdomsbild och vilka konsekvenser, till exempel form av behandling, den leder till. Om du är myndig, försörjer dig själv och dina merkostnader på grund av stomin är minst 11 625 kronor per år kan du beviljas ersättning. För att få ta del av den skattefria ersättningen krävs också att du fått din funktionsförmåga nedsatt för minst ett år, eller att ditt barn har det i minst ett halvår.

Tänk igenom om kostnader som du haft tidigare har ökat eller om du har fått nya kostnader. Vid ansökan behöver du beskriva vilken kostnad du har, vad den uppgår till och hur du har kommit fram till det. Kostnader som kan vara vanliga bland barn och vuxna med stomi är bland annat:

 • Specialkost. Till exempel fettreducerad eller komjölksfri kost, bättre köttkvalitet eller juice med högre vitamin- och mineralinnehåll. Du måste själv räkna ut dina merkostnader men kan ta hjälp av tabeller hos Konsumentverket.
 • Bröd. Vitt bröd kan ha en stoppande effekt vid behov och kan då räknas som en merkostnad.
 • Extra mat. Det kan behövas mer näring vid mycket snabb passage eller om du har kort tarm. Bifoga gärna läkarintyg på energiförlusten.
 • Näringsdryck. Även om du har reducerat pris kan du söka ersättning för näringsdrycker.
 • Tillskott. Vitamin- och mineraltillskott kan godkännas som orsak till ersättning om läkare kan styrka att tillskotten är nödvändiga.
 • Extra hjälp. Till exempel hemtjänst, god man eller privat anlitad städhjälp.
 • Syhjälp eller nya kläder. Efter en stomioperation kan du behöva ändra dina kläder eller köpa nya, dyrare kläder. Särskilt om du har en svårplacerad stomi.
 • Sängkläder. Kan förstöras på grund av läckage.
 • Extra tvätt. På grund av läckage kan du behöva tvätta kläder och sängkläder oftare, vilket kan medföra en merkostnad för vatten, el, tvättmedel och sköljmedel. Om du behöver köpa tvättmaskin och torktumlare kan det också vara en merkostnad.
 • Toalettbesök. Kan medföra extra kostnader för vatten, toalettpapper och sanitetsartiklar som bindor. Räkna även med vattnet för att tvätta dig.
 • Resor. Kan vara extra resor på grund av läckage, till och från apotek eller sjukvård, eller ökade kostnader i samband med nöjesresor (som enkelrum med egen toalett och dusch).
 • Sjukvårdsbesök. Viss del upp till frikort.
 • Medlemsavgift. För medlemskap i handikapporganisation.

Viktigt att tänka på

Eftersom merkostnadsersättningen i skrivande stund är så pass ny går det inte att säga hur många av de sökande som beviljas den. Däremot finns det flera saker du kan tänka på för att minska handläggningstiden.

– För att handläggningen ska ske så smidigt som möjligt är det viktigt att den sökande fyller i de uppgifter som efterfrågas i ansökan. Uppgifter om funktionsnedsättningen och kan du komplettera med muntligt, däremot är det viktigt att förbereda sig med yrkanden. Försäkringskassan kontaktar den enskilde för att ha ett utredningssamtal, säger Ulrika Wahlberg och fortsätter.

– Den enskilde kan även säkerställa att det finns ett medicinskt underlag innan ansökan lämnas, eller tillsammans med ansökan. Det är bra att vi får in det medicinska underlaget så tidigt som möjligt i processen för att undvika väntetider för den sökande.

Här kan du ansöka om merkostnadsersättning (öppnas i nytt fönster)

Källa: ILCO, Försäkringskassan