5 tips – så tar du hand om huden kring din stomi

Artiklar om stomi

Purple Omvårdnad.jpg
Belly 3186730 1920 Beskuren

Hudproblem kan vara besvärligt och ibland smärtsamt. Här får du tips på förebyggande skötsel som underlättar i vardagen och hjälper dig att hålla huden slät och skadefri.

 

För att du ska kunna ta hand om huden kring stomin på bästa sätt är det viktigt att veta hur frisk och oskadad hud ser ut. Huden kring din stomi ska, precis som på andra ställen på magen, vara slät och utan tecken på irritation.

1. Håll koll

Ha gärna som vana att kontrollera huden varje gång du byter stomibangade. Ett tips är att vid bytet lufta huden 15 till 20 minuter. Om du ser några tecken på rodnad, svullnad eller utslag är det viktigt att du kontaktar sjukvården. Skador på huden kan nämligen leda till smärta och infektion – dessutom kan hudskyddsplattan få svårare att fästa.

2. Lossa varsamt

Ta bort din hudskyddsplatta varsamt genom att börja med ett hörn och sedan dra långsamt. Riv eller slit aldrig bort plattan! Det kan behövas häftborttagande spray och våtservetter för en snabb och skonsam borttagning.

3. Dusch

Du behöver inte oroa dig för att vatten eller tvål ska rinna in i eller skada din stomi. Så känn dig fri att duscha precis som du vill. Du väljer själv om påsen ska vara på eller av. Ett tips är dock att undvika oljebaserade och fuktgivande produkter eftersom dessa kan göra att hudskyddsplattan släpper.

4. Torrt och tätt

En förutsättning för frisk och oskadad hud är att bandaget sitter bra och att det är torrt och tätt kring stomin. I vissa fall kan en tätningsring underlätta. Ringen sväller då upp runt stomin vid kontakt med fukt. Detta förbättrar i sin tur tätningen och ger ett ökat hudskydd mot läckage.

5. Hudskyddande produkter

Hudskyddande spray och våtservetter kan hjälpa till att skydda mot både kroppsvätskor och lim från vidhäftande material. Produkterna skapar en tunn skyddande hinna som både minskar hudirritation och ökar komforten. Sprayen och våtservetterna torkar snabbt och är framtagna för att kunna användas ofta.

Lycka till med din hud, i din vardag. Har du något tips kring hudvård? Dela med dig till marknad@convatec.com eller skriv på vår Facebook-sida!