PT-Leila: Tre enkla övningar för återhämtning

Artiklar om stomi

Dark Purple Expertsvar.jpg
Rosa Kost-traning.jpg
Leila-on-bridge-smaller-LC_1340x652.jpg

Träning i lagom dos har stor betydelse för livsglädjen och återhämtningen efter en operation. Leila Söderholm – som själv haft stomi – berättar om hur man via små steg kan återfå sin styrka och sitt välmående igen.

 

För åtta år sedan opererades träningsexperten Leila Söderholm för tarmcancer och gavs 50 procents chans att överleva. I samband med det blev hon också stomiopererad. Det som fick henne att hålla modet uppe var träningen och målet att komma tillbaka till samma form som tidigare.

– Min första stomioperation gick inte så bra. Jag var tvungen att hålla fast allt med ena handen hela tiden för att det inte skulle läcka och kunde inte ens krama mina barn, berättar hon.

Låtsades dansa

När hon var som sjukast kunde hon knappt gå och inte ta sig utanför huset.

– För att få energi satte jag på musik och dansade till den med fingrarna. På så sätt kunde jag lura min hjärna att jag dansade på riktigt. Sedan gick jag runt soffan, först ett varv, nästa dag två varv och så småningom kunde jag gå till brevlådan, berättar Leila.

Förutom träningen har en viktig del av läkandet handlat om humor, något hon också använder sig av i sina föreläsningar.

– Med hjälp av humor och träning kan man påverka hela läkeprocessen både fysiskt och mentalt. Och med mina föreläsningar hoppas jag kunna sprida lite ljus till andra och visa hur mycket man kan åstadkomma bara med viljans kraft, säger Leila.

 

Tre övningar från Leila Söderholm

OBS! Det är viktigt att din läkare har godkänt att försiktigt börja aktivera magen innan du gör dessa övningar. Skynda långsamt och var nöjd med det du gör.

1. Benböj med stol
Utmärkt övning att börja med för att återfå styrka i ben och bål. Sitt på en stol med fötterna stadigt i golvet. Ställ dig upp genom att använda låren. Ställ dig upp och sätt dig ner 10 gånger i början. Öka efter hand till 20 repetitioner per gång.

2. Sittande press på kudde
Sitt på en stol med fötterna i golvet. Placera en kudde i knät, sträck på överkroppen, spänn magen försiktigt och pressa underarmarna lätt mot kudden så att du känner att magen arbetar. Håll pressen i 5 sekunder, vila och upprepa 3 gånger.

3. Sittande insida lår
Sitt på en stol med en kudde mellan knäna. Pressa knäna mot kudden och lyft bäckenbotten. Tänk dig att du är kissnödig, men försöker hålla dig genom att spänna och lyfta bäckenbotten. Dra in naveln och spänn magen. Pressa i 5 sekunder och upprepa 3 gånger.