Fem härliga aktiviteter att testa på årets hemester

Artiklar om stomi

Fritid-Purple-light-new.jpg
TM_Lifestyle-24.jpg

Varför inte testa något nytt? Här är fem aktiviteter att testa i sommar – med några extra bra tips för dig som har stomi.

 

1. Paddla kanot

Att paddla är en fantastisk, naturnära upplevelse och Sverige har ett ovanligt rikt utbud av leder för kajak eller kanadensare. Det finns uthyrningsställen över hela Sverige och med priser från några hundra kronor för ett par timmars paddling, är tröskeln låg för att ge sig ut. Paddling är inte särskilt ansträngande, men som vanligt måste du vara förberedd – framför allt om du väljer att paddla en längre tur.

Planera din tur utifrån dina egna behov. Kanske räcker det med en kortare tur för att prova på? Eller så känner du dig trygg med att vara ute en längre stund. Packa dubbelt av allt och packa i tätslutande plastpåsar – och detta gäller inte bara dig med stomi. Kanoten kan i värsta fall välta så därför kan det vara bra att täcka ventilen på filtret för att förhindra att det kommer in vatten i påsen om du skulle ”plurra”. Glöm inte flytvästen och solkrämen!

Läs mer här om träning i allmänhet för dig med stomi

2. Höghöjdsbana

Det här med höga höjder kan verka skrämmande, men visste du att det finns höghöjdsbanor där du under säkra former kan prova på att testa klättring, höga höjder, balansering och även zipline? Du får alltid en säkerhetsgenomgång om du är på en höghöjdbana innan du börjar klättra och många banor är uppdelade i svårighetsgrader, likt en slalombacke. En del banor erbjuder även en instruktör som är med på klättringen. Tänk att det kan vara bra att ha på sig en säkerhetssele – hör gärna av dig till arrangören om detta.

För att du ska känna dig extra säker på att ytterkanterna på hudskyddsplattan verkligen sitter kvar när du klättrar och svettas använd till exempel hydrokolloidremsor.

3. Golf

Golf är en härlig, social utomhusaktivitet, som kombinerar motion med fokus. Vackra grönområden, en lång promenad och en rolig sport med krav på stor koncentration väntar dig som är intresserad. Om du aldrig tidigare testat golf, så finns det golfbanor där man kan hyra klubba och köpa en hink med bollar och sedan använda sig av en utslagsplats, en så kallad range, för att prova att slå ut. Där kan du också ta lektioner. När du känner dig redo kan du besöka en ”pay-and-play”-bana, där du har möjligheten att spela golf utan att ha tagit grönt kort. Börja med en niohålsbana, som tar ungefär två timmar.

Ett tips är att besöka toaletten innan du går ut på en golfrunda eftersom en runda kan ta några timmar – det finns sällan toaletter utplacerade på banan.
Tänk också på att just vridningen i själva svingen kan göra att förbandet stramar något – bra att stärka upp med hydrokolloidremsor.

4. Yoga

Det sägs att yoga sträcker sig över 5.000 år bakåt i tiden, och har du aldrig provat yoga är det kanske dags nu. Yoga kombinerar ett antal övningar som gör dig smidigare i kroppen, tränar ditt fokus och din andning samt hjälper dig att slappna av mentalt. Även om vissa övningar kan upplevas som avancerade, är det fullt möjligt för dig med stomi att träna upp din kropp för att klara även svårare övningar.

En stor fördel med yoga är att den kan utövas var som helst och när som helst, vilket gör det till en utmärkt träningsform. Du hittar många instruktioner på nätet eller kanske har du en vän som kan visa dig grunderna? Kom ihåg att det inte är en tävling, utan lyssna på kroppen och rådfråga alltid din stomiterapeut om du känner obehag. Namaste!

5. Simma och bada

Tankarna kring vad som händer om du får ett läckage eller om påsen rent av lossnar gör att vissa stomister undviker vatten – men det finns sällan skäl att låta bli att bada. Både påsar och hudplattor är så säkra att du kan vara helt trygg med att det håller tätt. Se till att applicera hudplattan i god tid för att säkra vidhäftningen och kom ihåg att täcka filtret. Se också gärna till att byta något oftare än vanligt. Ett tips till dig som känner dig osäker – börja med att duscha eller bada hemma!

Läs mer om myterna kring badning och träning när du har stomi här

Tänk på att börja med aktiviteter med en liten skaderisk och att alltid rådfråga din stomiterapeut kring fysisk aktivitet innan du sätter igång och på så sätt också kunna få individuella råd som passar just dig.

Vi önskar dig en riktigt härlig sommar!

Har du något tips på sommaraktiviteter? Dela med dig till marknad@convatec.com eller skriv på vår Facebook-sida!