StinaStils bästa klädtips för dig med stomi

Artiklar om stomi

Grey Portratt.jpg
stinastil.jpg

Stina Hägglund, 30, bor i Tvärålund utanför Umeå med sin man och dottern Ella. Hon har aldrig låtit stomipåsen som räddade hennes liv stå i vägen för sitt stora modeintresse. Här delar Stina med sig av sina bästa klädtips för dig med stomi.
– Om jag vill ha något på mig som jag märker inte är behagligt att bära tänker jag "hur kan jag hitta något som liknar det och som är bekvämt för mig?", säger hon.

 

År 2011 registrerade Stina Hägglund, då 20 år gammal, sin blogg StinaStil. Vad hon inte visste då var att bloggen med tiden skulle komma att handla om betydligt mer än mode och skönhet – och att Stina Hägglund skulle resa runt och föreläsa över hela landet om sitt liv som kroniskt sjuk och stomiopererad.

– Från början var bloggen tänkt som en tillflykt. Den skulle vara ett forum där jag bara kunde vara, utan att tänka på allt jobbigt med att vara sjuk. Den handlade först nästan uteslutande mode. Jag brukade visa vad jag hade på mig. I dag handlar bloggen om hela mig: båda mitt liv som kroniskt sjuk och mode och skönhet, som fortfarande är mina stora intressen, säger Stina Hägglund.

Hennes liv har inte varit som de flesta andras. Stina har varit sjuk i Crohns sedan hon var åtta år gammal. Sjukdomen förvärrades när hon blev gravid med sin dotter. När tjocktarmen höll på att spricka blev räddningen en akut stomioperation. En livsomvälvande händelse – men för läsarna av hennes blogg var det länge okänt vad som hände bakom kulisserna. Stina minns tydligt när hon valde att ta klivet ut och berätta offentligt om sin sjukdom och sin stomi.

– Jag märkte snabbt att det började spridas rykten. Inte att folk pratade illa, men som alltid när det händer något stort eller ovanligt börjar man prata om det. Jag kände att jag vill berätta själv och skrev ett långt inlägg där jag berättade om det jag gått igenom och hur det kändes. Responsen blev enorm.

“Jag vägrar att skämmas”

Snart ringde både tv- och tidningsredaktioner. Stina blev inbjuden från den ena tv-soffan till den andra. Det var tydligt att berättelser som hennes behövdes.

I dag finns det många inspirerande konton i sociala medier, främst på Instagram, där människor berättar öppet om sina liv med stomi och oblygt visar upp sina påsar. Så var det inte då.

– När jag berättade var det nästan ingen annan som gjorde det. Det kanske fanns någon enstaka. De flesta visade inte sina ansikten och var anonyma. Visade kanske ärret på magen utan att berätta vem det var. Samtidigt säger jag inte att det var jag som öppnade upp för det här. Det låg i samtiden: folk ville visa upp sina brister och var trötta på det ytliga och perfekta.

För Stina har det varit en slags upprorshandling att göra sitt liv med Crohns sjukdom och som stomiopererad till en offentlig berättelse. Hon minns när hon fick en elak kommentar från en läsare som skrev att hon var äcklig och att ingen vill se henne på badhuset.

– Dagen efter packade jag väskan och åkte till badhuset! Ingen ska säga hur jag kan se ut eller var jag får vara. Jag vägrar att skämmas, det är ett aktivt beslut jag har tagit.

– Jag är också sådan i grunden att om någon säger “i de här rummen får du inte röra dig” då blir jag som en treåring och gör precis tvärtom, säger Stina och skrattar.

6 modetips för dig med stomi

Stina tycker inte att hennes relation till mode och kläder har ändrats sedan hon fick sin stomi. Samtidigt har hon lärt sig att vara kreativ.

– Om jag vill ha något på mig som jag märker inte är behagligt att bära tänker jag “hur kan jag hitta något som liknar det och som är bekvämt för mig?”, säger hon.

1. Gravidjeans och gravidbyxor

“Snabbt efter operationen började med gravidjeans och andra gravidbyxor. De har en hög mudd över magen vilket är perfekt när inte vill ha något som trycker och gör ont där. Särskilt när du är nyopererad.”

2. Högt i midjan

“Även andra jeans som är höga i midjan och som har mycket stretch i sig kan fungera bra. Det finns många modeller som fungerar både för kvinnor och män. Själv har jag mycket höga kjolar och pennkjolar.”

3. Begränsa dig inte

Det första jag blev ledsen över när jag fick min stomi var att jag trodde att jag inte kunde ha de kläder jag vill längre. Det stämmer inte. När jag väljer att ha figurnära kläder tömmer jag påsen lite oftare.”

4. Strumpbyxor

“Det finns gördlar från apoteket som är ganska tjocka och bylsiga. Jag har upptäckt att strumpbyxor och underklänningar är bra för att hålla saker på plats utan att trycka åt.”

5. Markera midjan

Jag har ofta saker på mig som markerar midjan utan att trycka på magen. Då blir det mindre fokus på magen – om det är det man önskar.”

6. Omlottkläder

“…funkar väldigt bra! Anpassningsbara.”