5 inspirerande insta-konton för dig med påse på magen

Artiklar om stomi

Pink Sjalsliv.jpg
insta-kollage.jpg

Det är inte ovanligt att känna sig ensam och isolerad efter en stomioperation. Men du är inte ensam, många är i liknande situationer – och det finns många som delar med sig av sina liv med stomi på Instagram. Vi har valt ut några av de mest inspirerande, användbara, gripande och roliga kontona för dig att följa.

 

1. hannaohman84

Hanna Öhman från Älvsbyn har haft stomi sedan hon drabbades av en svår förlossningsskada. Stomin blev hennes räddning och vägen tillbaka till ett normalt liv. Att vara öppen och berätta om sin vardag har hjälpt henne att hantera det nya livet med stomi.

– Det hjälper att ha en “ta mig som jag är-attityd”, säger Hanna.

Förutom att dela med på Instagram har hon en blogg: Hanna Öhman – mitt liv som förlossningsskadad. Att Hanna berättar öppet har också hjälpt andra i liknande situationer. Många av hennes följare och läsare har hört av sig och tackat för att de själva vågat öppna upp mer om sina stomier.

Här kan du läsa en längre intervju med Hanna Öhman: Stomi blev räddningen efter svåra förlossningsskadan

 

2. Stinastils

 

“Jag kommer aldrig att skämmas för stomipåsen som räddade mitt liv. Be aldrig om ursäkt för den du är. Här kan du följa mitt liv som mamma, troende och bloggare.– översatt från Stinas Instagram-bio

År 2010 startade Stina Hägglund modebloggen StinaStil. Bloggen är fortfarande aktiv. Men sedan starten har den fått en helt ny dimension – två år efter att bloggen startade tvingades nämligen Stina akut operera bort sin tjocktarm och fick då stomi. I dag är Stina 29 år och har en dotter. På hennes Instagram-konto kan du ta del av hennes vardag, få modetips, höra om hur hennes tro på Gud har hjälpt henne genom svårigheter och följa med henne runt om i landet när hon föreläser om att vara kroniskt sjuk. Väldigt inspirerande!

 

3. jessicaormondroyd


Jessica Ormond Royd är en amerikansk tvåbarnsmamma som älskar hundar, kolhydratrik mat och korta men intensiva träningspass. Dessutom har hon Crohns sjukdom och stomi. Efter sin stomioperation blev hon rekommenderad att hålla sig till en diet hon beskriver som”kaninmat som ingen annan ville röra”. Nu har hon lärt sig att hon kan äta mat som både hon själv och familjen älskar. Följ Jessica för massor av mat- och träningstips – och livsglädje i drivor.

 

4. Ostomyfeelgood

 

När Catja Karlberg födde sitt andra barn år 2016 höll den svåra förlossningen på att kosta henne livet. En stomioperation blev hennes räddning. På sitt Instagram-konto Ostomyfeelgood delar hon med sig av det nya livet med sin stomipåse, som hon kallar för sin “buddy”. Hon vill visa att det går att leva ett normalt liv med stomi. Bland mycket annat: familjeliv, att resa med stomi, vägen tillbaka till arbetslivet och dotterns fina stomiteckningar (se ovan). Maten som fungerar bra och maten som fungerar mindre bra – men som Catja äter ändå för att det är värt det…

 

5. captain.d.larsson

 

En sak blir tydlig när man tittar runt bland stomister på Instagram: det är betydligt fler kvinnor än män som delar med sig av sina liv med stomi. Men det finns förstås undantag. David Larsson har Crohns sjukdom och har levt med sin påse sedan år 2000. Stomin som skulle ha varit tillfällig blev permanent. David fokuserar inte så mycket på just sin stomi utan på livet runt omkring: resor, fest och god mat. Men påsen finns ju alltid där, ibland skymtar den fram på bilderna. Och det är väl det som är själva poängen, att David har lärt sig att leva livet fullt ut, med sin stomi.