Sexologen: Så får ni ett bra samliv – trots stomi

Artiklar om stomi

Dark Purple Expertsvar.jpg
Sexologen Gettyimages 530984547 1340X652

Allvarliga kirurgiska operationer, inklusive stomioperationer, kan kraftigt förändra hur människor uppfattar sig själva och kan därför påverka vår sexualitet negativt. Sexologen Beata Kotoro förklarar hur man tar sig tillbaka till samlivet.

 

Det är viktigt att komma ihåg att efter operationen är du exakt samma person som du var före ingreppet. Var och en av oss är dock lite annorlunda, och därför är tiden det tar att återvända till normal sexuell aktivitet efter stomioperationen individuell.

Först och främst: ha tålamod, försök att slappna av och undvik nervositet. Vanligtvis är besvären tillfälliga och övergående.

Sexologens 8 bästa råd

  1. Var inte rädd för intima samtal med din partner. Att låta partnern hjälpa till med daglig omsorg av stomin kan vara en mycket lärorik erfarenhet som gör er relation ännu mer intimt förbunden.
  2. Det är oerhört viktigt att du känner dig trygg och säker med din stomiutrustning innan du börjar med sexliv igen.
  3. Glöm inte att tömma eller byta ut stomipåsen före samlag.
  4. Det finns olika typer av stomipåsar tillgängliga på marknaden – under samlag kan du välja en mindre och diskretare modell.
  5. När vissa sexuella ställningar ger dig obehag eller smärta, våga prova andra. För stomiopererade är en sidoposition, så kallad sked-position, att rekommendera, för då finns påsen på din sida och inte mellan dig och din partner på samma sätt som vid exempelvis missionärsställning.
  6. Efter operationen kan många kvinnor klaga på torrhet i slidan. Använd gärna en fuktkräm/glidmedel eller kontakta en läkare.
  7. Observera att hos patienter med ileostomi kan orala preventivmedel vara ineffektiva. Du bör därför tala med en gynekolog om bästa preventivmetod.
  8. En stomiopererad kvinna kan bli gravid och föda ett friskt barn. Man måste bara komma ihåg att stomin kan förändras i form och storlek under graviditeten.