3 tips för dig som vill börja träna med stomi

Artiklar om stomi

Rosa Kost-traning.jpg
Fritid-Purple-light-new.jpg
3 tips for dig GettyImages-686721101_1340x652.jpg

Patienter med stomi är ofta rädda för fysisk aktivitet omedelbart efter operationen, för att de är rädda att de kan skada sig själva. Men rätt anpassad daglig aktivitet är tvärtom bra för och hjälper till med tillfrisknandet.

 

Daglig aktivitet, som till exempel gymnastik och promenader, hjälper till att stärka de försvagade musklerna, särskilt magmusklerna. Det reglerar också tarmrörelserna och hjälper framför allt till att du kommer tillbaka i det skick du var i före operationen. Det finns ändå ett par saker som stomiopererade som idrottar aktivt bör tänka på.

Många läkare rekommenderar att stomiopererade inte utövar sporter som innebär risk för trauma, som boxning, brottning eller fotboll, eftersom det kan uppstå en allvarlig skada på stomin. Men bland idrottare som lever med stomi kan du hitta både långdistanslöpare, styrkelyftare, skidåkare och simmare.

Rob Hill i Canada var en stomipatient, som i början hade problem svårt att klara att bara gå några få trappor upp. Så småningom började Rob springa, cykla, simma och klättra och har nu bestigit De sju topparna, de högsta bergstopparna på de sju kontinenterna.

Att tänka på när du tränar med stomi

  1. Övningar ska göras långsamt, undvik plötsliga rörelser, hopp och stötar.
  2. Undvik ökat intraabdominellt tryck, det vill säga tryck i buken, eftersom detta kan leda till ett bråck eller kollaps av stomin.
  3. Isometriska övningar, det vill säga statisk träning där man håller musklerna stilla i belastat tillstånd under en viss tid, rekommenderas inte.