5 situationer som bara du med stomipåse förstår

Artiklar om stomi

Pink Sjalsliv.jpg
Lady revealing ostomy pouch below trouserline.jpg

Är det okej att skämta om sin stomi? Ja, det tycker Hanna Öhman, stomiopererad bloggare som ofta tar till humorn i sina texter. Här är 5 obekväma situationer som Hanna avdramatiserat med hjälp av humorn, inför sig själv men även inför andra.

 

1. Du är bajsnödig och sätter dig på toastolen

– Ja, det gjorde jag flera veckor efter operationen. Det kändes konstigt och förvirrande. Jag visste ju att det inte skulle komma den vägen men själva toasittandet var som en reflex.
Tänk så här: Skratta åt det och tänk att det kan vara en fördel att slippa leta toalett. Tänk julrusch, skitiga toaletter, nödig i skidbacken och så vidare.

2. Du sitter bland andra när en bekant lukt plötsligt dyker upp

– Jag vet inte hur många gånger jag har sniffat åt olika håll, lyft diskret på tröjan, känt under kjolen och varit beredd att fly fältet. Allt för att jag plötsligt känt igen lukten och trott att den kommit från ett läckage. Senast hände det på en restaurang med mina kompisar. Jag var precis på väg att gå när jag insåg att det var bebisen i sällskapet bredvid oss och inte jag.
Gör så här: Slappna av och tänk inte att så fort du känner en obehaglig lukt är det på grund av påsläckage. Det händer väldigt sällan.

3. Du sitter med viktig kund på möte och släpper årets brakfis

– Japp, även detta har hänt mig – flera gånger.
Gör så här: Säg rakt ut: ”Ja, det kom från mig. Jag är stomiopererad. Men det luktar inte, det låter bara”. Det är verkligen en bra ”icebreaker”. Om du befinner dig på en teater eller bio kan du dämpa ljuden med hjälp av din jacka.

4. Matcha påse med tillfälle

– Jag brukar skämta om att jag sätter på ”min lilla svarta” när vi går på fest. Jag känner mig extra fin i den, hur konstigt det än låter.
Gör så här: Bestäm stomipåsar för olika tillfällen. Det finns en mängd modeller och färger. Den svarta är inte genomskinlig därför passar den bra på stranden när man har badat. Den gråa är i lite skönare material. Den beigefärgade bär jag till vardags.

5. Du inser att du just råkat ut för ett läckage

– Det händer ytterst sällan, men det kan ändå hända.
Gör så här: Sök snabbt upp en toalett. Om du är på bio eller teater se till att få en plats vid utgången så att du slipper passera alla besökare. Ha som vana att alltid ha med extra påsar i handväskan och ett ”safety-kit” i bilen så att du alltid kan byta.

Här kan du följa Hannas blogg

Har du någon annan situation som bara du med stomi förstår? Dela med dig till marknad@convatec.com!