”Jag försöker se den enskilda människan”

Artiklar om stomi

Grey Portratt.jpg
Ismira-Serdarevic-minstomi-.jpeg

Ismira Serdarevic är undersköterskan som av en slump hamnade i stomivården. Nu kan hon inte tänka sig ett bättre yrke! Tack vare ett fantastiskt engagemang för patienterna och en stark passion för jobbet har hon nu vunnit Stomipriset 2019.

 

Vid kirurgkliniken på Västmanlands sjukhus i Västerås görs varje år runt 200 stomioperationer. Någon som engagerat och helhjärtat jobbar med patienterna i samband med dessa operationer är Ismira Serdarevic.

Ismira började som undersköterska år 2004 och visste då ingenting om stomier. Men ganska snart märkte hon vilken psykisk och fysisk påfrestning det är¬ för människor att genomgå en stomioperation.

– Jag insåg då hur viktigt det är med ett ”mänskligt” bemötande. Och med det menar jag att patienterna behöver bli 100 procent sedda. Allt bottnar i bemötande och att se den enskilda människan, menar Ismira.

Nu, 15 år senare jobbar Ismira uteslutande som stomiundersköterska och utbildar sig samtidigt till specialistundersköterska i akut sjukvård.

Det var passionen för jobbet som fick kollegorna att nominera henne till stomipriset 2019. Ett pris som hon sedan vann. Bakom priset står den ideella intresseorganisationen ILCO som varje år premierar en person eller grupp som på ett framstående sätt agerat för att uppmärksamma, påverka eller förbättra situationen för stomi-opererade personer i Sverige.

Grattis Ismira! Vad betyder priset för dig?

– Det betyder hur mycket som helst! Jag är en väldigt stolt och lycklig vinnare. Priset är ett tecken på att mitt arbete är uppskattat och värdefullt. Mina kollegor har sett hur mycket jag brinner för stomivård och hur nära jag står mina patienter.

Varför älskar du ditt arbete så mycket?

– Därför att det ger mig så mycket positiv energi. Jag mår så bra i mig själv när jag är med mina patienter. Det är sådan kick när patienter som till en början inte ens vill titta åt stomin sedan kommer tillbaka glada och utbrister: ”Det funkar”. Det är fantastiskt att få vara med och vända på situationer!

Vilka tre saker skulle du vilja säga till någon som står inför en operation?

1. Försök att inte fästa dig vid de negativa aspekter du kanske har hört om stomi. Tänk inte att alla är lika, varje situation är helt och hållet individuell.

2. Stomi i sig räddar liv! Tiden efter operationen handlar om lära sig att hantera stomin. Däremot är det ingen som begär att du ska acceptera den på en gång – det får komma med tiden.

3. Livet är inte slut för att du får en stomi. Livet blir annorlunda och du måste anpassa dig för att det ska bli bra. Men det är viktigt att släppa sargen och anta utmaningen. Med rätt påse kan du klättra, simma, springa – ja vad du vill! Dessutom finns det så många fina påsar idag. Du kan verkligen välja efter tillfälle!

Hur ser framtiden ut?

– Just nu utbildar jag mig till specialistundersköterska i akut sjukvård, vilket innebär att jag blir specialist i min egen yrkesroll. Jag vill också fortsätta vara en ambassadör för stomivården. Det är oerhört viktigt att vi pratar mer och upplyser människor. Jag har ett mål och det är att sitta TV4 Nyhetsmorgon eller Malou efter tio och prata om detta viktiga ämne.

Fakta om priset:

Motiveringen lyder: ”Ismira Serdarevic är en ambassadör för stomivård och hon har en unik förmåga att möta alla patienter och driver frågan om att det ska finnas många specialiserade undersköterskor i stomivården. Ismira finns som stöd för alla på Kirurgkliniken Västmanlands sjukhus och är alltid lika stolt över det jobb som görs tillsammans.” Prissumman ligger på 10 000 kronor.