”Stomin gav mig livet tillbaka”

Artiklar om stomi

Grey Portratt.jpg
Julia-Gudmundsson-Kollage - Porträtt - minstomi.se

När Julia Gudmundsson var 17 år fick hon väldigt ont i magen. Flera år senare, efter en mängd undersökningar fanns bara en utväg – en stomioperation.
– Stomin gav mig livet tillbaka, berättar Julia som opererades för ett år sedan.

 

För någon som är oinvigd låter det kanske märkligt när någon säger att man älskar sin stomi. Men vet man bakgrunden så förstår man bättre.
När Julia var 17 år fick hon för första gången besvär med sin mage.

– Jag sprang ofta på toa, ibland upp till 20 gånger på en dag, jag var trött och hade konstant ont. Jag gick också ner i vikt, berättar hon.

Julia besökte en läkare som tog prover och konstaterade en inflammation i kroppen och att hon var allergisk mot gluten. En gastroskopi visade en inflammation i tolvfingertarmen. Julia fick diagnosen celiaki och därefter även Ulcerös kolit, inflammation i tarmens slemhinna.

Allt sämre i magen

Julias behandling bestod av kortison i kombination med annan medicin men det visade sig att hon inte tålde den och fick kraftiga biverkningar. Kortisonkurerna fortsatte, medicinen bytes ut flera gånger men Julia blev ändå sämre.

– Tredje sortens läkemedel gav mig en allergisk reaktion och jag fick åka ambulans och vårdas akut.

Julias besvär förvärrades.

– Det hände att jag hade så ont att jag tuppade av. Den sommaren blev en riktig pärs och undersökningen visade en kraftig inflammation i hela tjocktarmen.

– Den var så inflammerad att läkaren sa att jag snart kunde utveckla cancer och var tvungen att operera mig. Jag hade så ont att det liksom inte fanns något alternativ.

Var väl förberedd

Eftersom Julia är utbildad sjuksköterska var hon ganska bra påläst och förberedd om vad som väntade henne, vilka risker som fanns och begränsningar. Den kunskapen hjälpte henne att acceptera faktum att operationen var permanent.

– Jag hade sett och hanterat flera stomier. Jag gjorde också mycket egna efterforskningar, läste och tittade på bilder.

Julia berättar att hon var helt inställd på att hon skulle vara äcklad av sin nya kropp, av avföringsläckage, att hon inte skulle kunna rida som vanligt, inte kunna bada, träna, festa och så vidare.

Därför blev resultatet som en positiv överraskning.

– Stomioperationen är det bästa som hänt mig, den har räddat mitt liv! Och jag mår bättre än på länge, berättar Julia entusiastisk och förklarar.

– Jag har fått mitt liv tillbaka. I dag rider jag fem gånger i veckan, dansar bugg, går på gym och boxas. Jag har en häst och två katter. Allt detta kunde jag göra innan jag blev sjuk och allt detta gör jag även nu!

 

FAKTA

Ålder: 24 år
Bor: I Älvsbyn i Norrbotten
Yrke: Jobbar som sjuksköterska på Piteå sjukhus med palliativa patienter och medicinpatienter.

Vill du dela med dig om ditt liv innan och efter din stomioperation? Dela med dig till marknad@convatec.com eller skriv på vår Facebook-sida!